Relatie tussen no-claim beschermer en schadevrije jaren

Als je een autoverzekering hebt, heb je waarschijnlijk gehoord van termen zoals “no-claim beschermer” en “schadevrije jaren“. Maar wat betekenen deze termen eigenlijk en hoe hangen ze met elkaar samen? In dit artikel leggen we de relatie uit tussen de no-claim beschermer en schadevrije jaren. Hiermee krijg je een beter begrip van hoe ze werken en waarom ze belangrijk zijn.

Wat zijn schadevrije jaren?

Schadevrije jaren zijn de jaren waarin je geen schadeclaims hebt ingediend bij je autoverzekering. Hoe langer je schadevrij rijdt, hoe meer schadevrije jaren je opbouwt. Verzekeraars belonen bestuurders met schadevrije jaren door middel van een korting op de premie van hun autoverzekering (no-claim korting). Met andere woorden, hoe meer schadevrije jaren je hebt, hoe lager je premie meestal zal zijn.

Wat is een no-claim beschermer?

Een no-claim beschermer is een optie die je kunt toevoegen aan je autoverzekering. Het is bedoeld om de no-korting die je krijgt dankzij je schadevrije jaren te beschermen als je een schadeclaim indient. Normaal gesproken zou een schadeclaim leiden tot het verlies van de no-claim korting die hoort bij het aantal schadevrije jaren, waardoor je premie kan stijgen. Met een no-claim beschermer voorkom je dat je de bijbehorende korting verliest en je premie omhoog gaat na een schadeclaim.

Centraal Beheer autoverzekering

  • Verzekering zonder eigen risico mogelijk
  • Korting tot 75%
  • Mogelijkheid no-claim beschermer

Bereken je premie bij Centraal Beheer

Hoe werkt de no-claim beschermer?

Stel je hebt een no-claim beschermer en je dient een schadeclaim in bij je verzekeraar. In dat geval zal je verzekeraar je schade vergoeden, maar je korting blijft ongewijzigd. Met andere woorden, je behoudt dezelfde korting als voor de schadeclaim. Dit kan gunstig zijn, omdat je de opgebouwde korting behoudt en niet een premiestijging krijgt na een schadeclaim.

Je beschermt de no-claim korting. Niet de schadevrije jaren

Een groot misverstand is dat je met een no-claim beschermer jouw schadevrije jaren ” beschermt”. Dit is niet zo. Na een schadeclaim, waarbij er sprake is van eigen schuld, val je altijd vijf schadevrije jaren naar beneden. Dankzij de no-claim beschermer houdt je alleen de originele korting die je kreeg op basis van je oude schadevrije jaren. Deze schadevrije jaren worden door de verzekeraar geregistreerd in een centrale database : Roy data. Je kan een eventuele daling van schadevrije jaren niet verzekeren. Je kan er wel voor kiezen dat je een schade uit eigen zak betaald. In dat geval zak je geen vijf schadevrije jaren.

Overstappen naar een andere verzekeraar

Als je besluit om over te stappen naar een andere verzekeraar, is het belangrijk om te weten dat de nieuwe verzekeraar kijkt naar je schadevrije jarne in de Roy data. Dit kan betekenen dat je een lagere korting krijgt bij de nieuwe verzekeraar. Let hier op bij het overstappen nadat je gebruik hebt gemaakt van een no-claim beschermer.

Conclusie

Schadevrije jaren en de no-claim beschermer zijn beperkt met elkaar verbonden. Schadevrije jaren helpen je om korting te krijgen op je premie, terwijl een no-claim beschermer deze korting beschermt na een schadeclaim. Het is belangrijk om de voorwaarden van de no-claim beschermer te begrijpen en bewust te zijn van de mogelijke gevolgen bij het overstappen naar een andere verzekeraar. Zo kun je weloverwogen beslissingen nemen.

Bij de volgende verzekeraars regel je een no-claim beschermer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *